Sport + Fysiotherapie

Fysiotherapie is de basis van het bedrijf Bijman+Helsloot Fysiotherapie. Vanuit de fysiotherapie hebben Jeroen Bijman en Louis Helsloot een visie ontwikkeld over gezondheidszorg die ze met hun bedrijf willen uitdragen. Hieronder zijn de verschillende vormen van fysiotherapie zichtbaar die bij Bijman+Helsloot Fysiotherapie worden gegeven:

Fysiotherapie

De fysiotherapeut is de expert in houding en beweging. Met zijn kennis en kunde helpt de fysiotherapeut u bij het voorkómen, verhelpen of verminderen van uw lichamelijke klachten aan –zoals het in medische termen heet- het bewegingsapparaat. U krijgt altijd zorg op maat. Passend bij uw persoonlijke situatie en gericht op het doel dat u wilt bereiken.

Sportfysiotherapie

NVFS Sportfysiotherapeut® voor sporter en sport

Een NVFS Sportfysiotherapeut® is gespecialiseerd in sporten en sporter. De therapeut zorgt met de adviezen, gerichte oefenschema’s en fysiotherapeutische behandeling dat je gezond en met plezier sport, of je nu een beginnend, recreatief of een fanatiek sporter bent.

Elk advies begint met een helder intakegesprek en gerichte testen. Tijdens dit consult brengt de NVFS Sportfysiotherapeut® in kaart wat de wensen en mogelijkheden zijn. We doen verslag en geven duidelijke trainingsrichtlijnen. Tijdens de vervolgconsulten test evalueren we je vorderingen en passen eventueel de training aan.

 

Bij blessures

Als je geblesseerd bent en toch wilt sporten dan kunt je bij de NVFS Sportfysiotherapeut® terecht voor advies over bijvoorbeeld een sportvervangende activiteit, aangepast trainingsschema, hulpmiddelen en een doelgerichte fysiotherapeutische behandeling. Zo sport je snel en verantwoord weer op het oude niveau. Speciaal voor deze gelegenheid trainen wij sporters ook op hun sportlocatie. Zo hebben wij de beschikking over een sportveld om bijvoorbeeld voetballers te behandelen in hun sportsituatie. Hiermee creëren we een overgangsperiode van fysiotherapeutische behandeling naar actief en zelfstandig sporten.

Ook voor de Beginnende sporter

Als je doel is om ‘iets’ met sport te doen en eventueel af te vallen, dan kan de NVFS Sportfysiotherapeut® helpen. De therapeut adviseert over trainingsschema, schoeisel en kleding. Hij is hierdoor niet alleen betrokken bij de daadwerkelijke sport maar ook bij de startfase en natuurlijk ook bij het verloop van alle vorderingen. Door regelmatig te testen en te evalueren volgt de therapeut de ontwikkelingen en past hier uw trainingsschema op aan.

Revalidatie

Het herstel van een blessure kan meer betekenen dan alleen maar herstellen van de klacht. Simpelweg weer de durf hebben om gewone dingen in het dagelijkse leven te doen zoals fietsen of traplopen,  of terugkeren op het sportveld kunnen doelen zijn die meer vragen van je lichaam. Het is niet alleen belangrijk om te herstellen van je blessure, maar het voorkomen dat je opnieuw met deze of andere klachten wordt geconfronteerd is minstens zo belangrijk. De praktijk van Bijman+Helsloot Fysiotherapie is zeer goed ingericht om via een revalidatietraject klachten op te lossen en verder te voorkomen.

We zijn niet alleen gespecialiseerd in knierevalidatie (zoals na de voorste kruisbandscheuring), maar ook in prothese revalidatie (nieuwe knie/heup en dergelijke), schouder- en rugrevalidatie. Onze praktijk is ook ingericht om te revalideren na hartklachten.

Samen  wordt er gekeken naar je mogelijkheden en wensen. Wat kun je nog wel en vooral; wat zijn de doelen op  korte en lange termijn? Aan de hand hiervan stellen wij een gevarieerd individueel oefenprogramma op. Tijdens de revalidatie begeleiden één of twee fysiotherapeuten je. We geven aanwijzingen en tips, zodat de oefeningen maximaal effect hebben en je zo snel mogelijk weer onbelemmerd kunt bewegen.

Dry Needling

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek je spieren aanprikt, zodat deze snel en langdurig ontspannen raken. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. Bij Dry Needling wordt een naald in specifieke punten, de zogenaamde triggerpoints, van de spier gezet. Deze “kleine verkrampingen” in de spier worden vaak willekeurig maar ook onwillekeurig opgebouwd. Deze triggerpoints kunnen oorzaak zijn van klachten in de spier, in het verloop ervan, in aangrenzende gewrichten en kunnen een reden zijn waarom klachten aanwezig zijn, of niet herstellen. Het effect van deze behandeling is vaak snel voelbaar. De behandeling richt zich met name op die klachten waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geven. Voorbeelden zijn hoofdpijn, lage rugklachten, en de tennis– of golfers elleboog.

Door het gericht prikken worden de spierverhardingen losgemaakt. Doel is het opwekken van een zgn ‘local twitch respons’ waarna deze spier zich meer ontspant. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich uit, ook langs de wervelkolom. Deze spieren worden ook betrokken in de behandeling. Vervolgens is het advies om deze spieren te stretchen en uiteindelijk de spieren weer voldoende belastbaar te maken middels oefentherapie of training. Dry Needling is géén acupunctuur. Bij acupunctuur is het aangrijpingspunt energiebanen in het lichaam, terwijl het bij Dry Needling gaat het om behandeling van de spieren.

Second opinion

Twijfel je aan een gegeven advies door de eigen fysiotherapeut of wil je graag de mening van een andere specialist in jouw specifieke geval horen? Je kunt bij ons terecht voor een eenmalig consult, ofwel second opinion, waarin wij onze bevindingen over de klacht uitgebreid bespreken en informeren over de mogelijkheden om je van het probleem af te helpen.

Advies

Naast alle mogelijkheden die wij u in de Wilhelminalaan aanbieden, kan het zijn dat je andere vragen hebt. Verbeteringen aan werkomgeving of in en om huis kunnen klachten sterk verminderen. Wij adviseren graag over de aanpassingen die wenselijk kunnen zijn. Daarnaast kunnen wij advies geven over trainingsmateriaal en oefeningen die buiten de  behandeling en lessen een algehele fitheid kunnen verhogen.

Manuele Therapie

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds  houding en beweging te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: Je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Veel klachten die worden veroorzaakt door een stoornis in de gewrichten kunnen door een manueel therapeut positief beïnvloed worden. Denk hierbij aan hoofd- en nekpijn of bijvoorbeeld rug- en heupklachten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar. Of klachten kunnen worden verholpen door manuele therapie wordt duidelijk tijdens een intake gesprek.

Directe toegankelijkheid

Sinds 2006 kun je zonder verwijsbrief direct contact opnemen met een fysiotherapeut. Want vaak weet je zelf wat er aan de hand is. Natuurlijk mag je nog steeds eerst naar de huisarts gaan, maar voor een snellere afhandeling en behandeling van klachten kun je ook direct bij ons terecht. Dat wil niet zeggen dat de huisarts is uitgeschakeld. Hij blijft een centrale rol spelen in de coördinatie van zorg. Onze fysiotherapeut zal je huisarts dan ook blijven informeren, tenzij je aangeeft dat je dat niet wenst.

Als je direct contact met ons opneemt bekijken we de klachten en beperkingen. Als blijkt dat wij kunnen helpen bij het herstel van de klachten, maken we een vervolgafspraak met een (sport)fysiotherapeut die het meeste verstand heeft van je problemen. Ook als blijkt dat wij niet verder kunnen helpen adviseren wij over een passende oplossing.

Taping, Kinesiotaping en Bracing

Sporten en blessures gaan hand in hand samen. Waar gesport wordt, zijn blessures. Om jezelf te beschermen tegen hogere risico’s op blessures, zijn er, zoals bijvoorbeeld bij de enkel, tapetechnieken of braces die je kunnen beschermen. Binnen een fysiotherapie behandeling maken we ook wel gebruik van tape of brace.
In de topsport zie je tegenwoordig een uitgebreid gebruik van elastisch tape. Met uitbundige kleuren komen de topsporters op de tv voorbij. Elastisch tape is niet alleen voorbehouden aan topsporters. De fysiotherapeuten van Bijman+Helsloot Fysiotherapie zijn vakkundig geschoold om daar waar nodig elastisch tape in de behandeling in te passen.
Soms is het verstandig om gebruik te maken van een brace. Bescherming van een gewricht in het dagelijks leven, kan zorgen voor ontlasting, zodat dagelijkse activiteiten kunnen worden voortgezet. Bij Bijman+Helsloot Fysiotherapie kunnen braces op maat worden aangemeten.