Sport + Psychologie

Mentale begeleiding van een sportpsycholoog

Mentale vaardigheden krijgen binnen de sport steeds meer aandacht. Talent alleen is niet voldoende. Focus, niet afgeleid worden, omgaan met de druk en gemotiveerd blijven als het even wat minder gaat, school of studie en sport combineren, het is allemaal van belang om de top te halen. Maar dat wil nog niet zeggen dat dit ook altijd lukt op de belangrijke momenten!

Schieten er allerlei onrustige gedachten door je hoofd tijdens de wedstrijd. Laat je jezelf overrompelen door de tegenstander. Verlies je de spirit bij een verkeerde beslissing. Kom je niet over je teleurstelling heen als je een fout maakt. Zakt je zelfvertrouwen soms tot onder het vriespunt, voel je onmacht of ben je bang om fouten te maken? Dan kun je zeggen dat je niet in de optimale toestand bent om jouw topprestatie te leveren!

Je bent niet de enige. Uit gesprekken met sporters blijkt dat het overgrote deel regelmatig last heeft van concentratieverlies, zenuwen, weinig zelfvertrouwen of motivatieverlies. In eerste instantie kan je hiermee het beste met je ploegleider aan de slag.
Wanneer jullie er samen niet uit komen kan Maren Broekens, als Sport- en Prestatiepsycholoog, jullie daarbij helpen. Een mentaal trainingstraject is kortdurend, meestal niet vaker dan 5 tot 8 gesprekken. Hiervoor is geen wachtlijst.

Workshops

Wij kunnen workshops op maat geven als er behoefte is aan verdieping binnen het begeleidingsteam of binnen een groep sporters over een specifiek mentaal onderwerp. De workshop wordt in overleg met de ploegleider voorbereid en op locatie gegeven.

2e lijns ondersteuning

Ploegleiders kunnen in overleg (met bijvoorbeeld de ouder) sporters doorsturen op het moment dat ze van mening zijn dat een sporter extra mentale training nodig heeft. In een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek (eventueel in het bijzijn van de ouder) achterhaal ik samen met de sporter of mentale training en begeleiding effectief zou zijn en in welke frequentie.
Ik koppel vervolgens aan de ploegleiders terug (en indien gewenst op aanvraag ook aan de ouders) waar individuele sporters behoefte aan hebben en maak een individueel plan van aanpak.

Preventieve screening op mentale vaardigheden

Door middel van een vragenlijst kan ik een inventarisatie doen naar de mentale weerbaarheid van de individuele sporters om te kijken hoe ze op dit moment op mentaal vlak ervoor staan. Dit kan teruggekoppeld worden naar sporters en ploegleiders, waarbij mogelijke ontwikkelpunten voor tijdens trainingen zichtbaar gemaakt kunnen worden.

Profiel maken op basis van persoonlijke voorkeuren

Tussen sporters en ploegleiders en binnen teams is samenwerking de sleutel tot succes. Die samenwerking verloopt niet vanzelfsprekend vlekkeloos. Veel verschillende mensen betekent veel verschillende voorkeuren en overtuigingen. We brengen individuele voorkeursprofielen of een groepsprofiel in kaart. Er wordt dan van binnenuit intensief gewerkt aan het bevorderen van onderling begrip, efficiëntere samenwerking, betere resultaten en/of een prettiger sfeer.